Tesla tulajdonosok ingyenes HW3 bővítést kapnak

Azok a Tesla tulajdonosok, akik megrendelték a teljes önvezető képességet, ingyenes HW3 bővítést kapnak, nyilatkozta Elon Musk

Elon Musk tweetsorozatban információkat osztott meg a Tesla saját fejlesztésű HW3 chipjéről, amely majd a teljes önvezető képességet hivatott szavatolni. Musk szerint az új chip minden újonnan legyártott autóba bele fog kerülni kb. 6 hónapon belül.

Musk azt is megjegyezte, hogy a V9-es szoftver 400%-kal gyorsabb másodpercenkénti műveletekre képes a rendszer integrált grafikus processzora kihasználásának köszönhetően. Ezek a számok – noha lenyűgözőek – hamarosan eltörpülnek majd a HW3 teljesítménye mellett. Musk szerint a Tesla egyedi chipe “valahol 500 és 2000% közötti gyosulást eredményez majd”.

A HW3-ra való átállás a járművekbe szerelt érzékelőket, illetve a gyártási folyamatot nem érinti, mivel csak a központi Autopilot computer mondernebbre való cseréjéről van szó. Musk megjegyezte, hogy aki megvásárolta a teljes önvezető funkciót, annak díjmentesen kicserélik a computert HW3-asra. Akik nem rendelkeznek ezzel a csomaggal, azoknak várhatóan kb. $5000-ba fog kerülni ez a funkció.

Elon Musk még 2016-ban említette, hogy az összes fremonti gyárban elkészült Teslába beépítésre került minden önvezető funkcióhoz szükséges hardver – kamerák, ultrahangos érzékelők és a fedélzeti szuperszámítógép -, amely majd valamikor a jövőben lehetővé fogja tenni az önvezető képességet. Noha azóta a Tesla fejlesztett a hardveren, a 2018 második negyedévi tárgyalásokon szóba került az egyedi chip is.

A tárgyalás során kiderült, hogy ezt az egyedi processzort, amelyt kimondottan önvezetésre terveznek egy Pete Bannon által vezetett csapat fogja megtervezni. Bannon az Apple-nél dolgozott és ő tervezte a cég első, iPhone 5-be kerülő 32 bites, valamint az iPhone 5S-be kerülő 64 bites processzorát.

“Pete és csapatának hihetetlen munkája, hogy ők tervezhetik a világ legkorszerűbb, kimondottan önvezetésre készülő számítógépét. Míg a jelenlegi nVidia hardver másodpercenként 200 képkockát tud feldolgozni, az új chip 2000-et fog tudni, teljes redundanciával. Ugyanannyiba fog kerülni, mint az eddigi egység. Úgy gondoltuk, ha valamit ki kell majd cserélni, az a computer lesz, ezért is terveztük úgy a rendszert, hogy ezt könnyű legyen elvégezni. Az összes csatlakozó kompatibilis, viszont a megnövelt számítási kapacitásnak köszönhetően az összes kamera a teljes felbontásán üzemelhet a komplex neural net mellett.”

Úgy tűnik, a Tesla a teljes önvezetés bevezetésére készül. Egy, a harmadik negyedév végén kiszivárgott, Musktól a dolgozóknak küldött emailből kiderült, hogy a cég támogatott önvezető beta teszt lehetőséget kínál az alkalmazottai részére. Az emailben az állt, hogy azok a dolgozók, akik részt vesznek a tesztben ingyen kapnak Autopilotot, teljes önvezetést és prémiumcsomagot járművükhöz, feltéve, ha 3-400 órányi önvezetésről aktívan beszámolnak. Elon Musk úgy gondolja, hogy a bétateszter programra elérhető 100 helyet hamar be fogják tölteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.