A Tesla az eddigi legnagyobb veszteségét könyvelte el, de lehetett volna rosszabb is

A Tesla az eddigi legnagyobb negyedéves veszteségéről számolt be szerdán és 430 millió Dollárnyi készpénzt emésztett fel három hónap alatt. Ennek ellenére a befektetők nem akadtak ki. A Wall Street rosszabbra számított.

A villanyautó-gyártó cég 717,5 millió Dolláros veszteséget könyvelhetett el a második negyedévben, azonban a készpénzfelemésztési üteme kevesebb volt, mint amire a befektetők számítottak, így a cég kezében 2,2 milliárd Dollár maradt a negyedév végére.

A Tesla részvények egy időpontban 10%-ot is növekedtek a zárás utáni részvénykereskedés során.

Az üzleti szektor azért tartja a szemét a Tesla készpénzállományán, mert a cég hevesen küzdött a heti 5000 darab Model 3 legyártásának elérése érdekében. Az alacsony készpénztartalék miatt a befektetők aggódtak, hogy a Teslának újabb kölcsönt kell felvennie a cég felszínen tartásához.

A villanyutó-gyár több, mint 717,5 millió Dollárt vesztett a második negyedévben, azonban 2,2 milliárd készpénzzel zárta a júniust. Ez azt jelenti, hogy 430 milliónyi készpénztartalékot emésztett fel arra, hogy elérje a Model 3 várt gyártási rátáját. Ez az összeg kevesebb, mint amire sokan számítottak.

A cég azt nyilatkozta, hogy július során többször is tartani tudták a heti 5000 darab Model 3 legyártását. Azt is hangoztatták, hogy heti 10000 darabra fognak kapcsolni “amilyen gyorsan csak lehet”. Ebben a negyedévben 50-55 ezer Model 3 legyártását tervezik.

A Model 3 a Tesla első tömegterméknek szánt gépkocsija, amely hatalmas csinnadrattával indult útnak és ezrek rohantak befizetni az 1000 Dolláros előleget.

Azonban az elmúlt hetekben az elemzők úgy vélték, hogy a Model 3-ra való kereset zsugorodni látszik a hosszú várakozási idő miatt. A Tesla még mindig nem hozta ki a 35 ezer Dolláros alapmodellt.

Elon Musk elnök-vezérigazgató korábban merész ígéretett tett arra, hogy idén ősszel sok év után nyereséges negyedévet tudhat majd le a vállalat. Szerdán ezt a befektetőknek kiküldött levélben is megerősítette a Tesla.

Egyes elemzők optimistán tekintettek erre az ígéretre, mások szkeptikusabbak voltak.

“A profitabilitás előrevetítése az év második felére csodálatra méltó, azonban ez egy sokkal drágább Model 3 értékesítésén alapszik, mint amire a vásárlók számítottak” – nyilatkozta emailben Rebecca Lindland, a Kelley Blue Book vezető elemzője. “Vajon fenn tudják-e tartani a nyereségességet, ha majd egyszer elkezdik a megfizethetőbb, 35 ezer Dolláros változat értékesítését? Egy betekintés az előjegyzési sor minőségébe és mennyiségébe – még ha unalmas is – bizalmat adna a befektetőknek a nyereségességi előrevetítéssel.”

A Tesla nemrég megszabadult alkalmazottai 9%-ától. Musk júniusban elmagyarázta, hogy a leépítések az átfedések megszüntetéséhez és a költségek csökkentéséhez járultak hozzá, amely majd megalapozza az utat a nyereségesség irányába.

A szerdai tájékoztató Musk nemrégi furcsa viselkedését követi.

Nemrég alaptalanul vádolta meg az egyik mentőbúvárt, aki segített a thaiföldi barlangban rekedt focicsapat, illetve edzőjük kimentésében.

Egy májusi befektetői konferencia alkalmával pedig Musk viselkedése felettébb bizarr volt. Az elemzőknek azt mondta, hogy a kérdéseik unalmasak és azokat nem is válaszolta meg, ugyanakkor jelentős időt töltött egy Youtuber kérdéseinek megválaszolásával.

A szerdai tájékoztatón Musk bocsánatot kért az elemzőktől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.