Itt a Tesla új, 2018.21.9-es verziószámú szoftverfrissítése

Az új Tesla szoftverfrissítésnek köszönhetően az Autopilot gyakrabban figyelmeztet a kormánykerék tartására

A Tesla egy új, 2018.21.9-es verziószámú szoftverfrissítést adott ki, amely szigorúbbra veszi a kormánykerék tartását.

Az előző verziókban akár 1-2 percre is el lehetett engedni a kormánykereket, mielőtt figyelmeztetést kaptunk volna. E funkció célja, hogy tartsuk a szemünket az úttesten. Az új frissítés drámaian lecsökkenti ezt az időt. Videók tanúsága szerint 30 másodperc múlva a figyelmeztetés.

2016 végén a Tesla már egyszer szigorított az Autopilot működésén. Ez néhány hónappal Josh Brown, Tesla tulajdonos floridai halálos kimenetelű közúti balesete után következett be. Brown az ütközés pillanata előtt percekre levette a kezét a kormánykerékről. 2016 végétől a Teslák programozása megállásra készteti őket, ha a sofőr teljesen figyelmen kívül hagyja a figyelmeztetéseket.

A legutóbbi változtatás a biztonságot hivatott fokozni a legalább három idei Autopilottal kapcsolatos baleset nyomán. Az egyik ilyen baleset (március, California, Mountain View) halálos áldozattal is járt.

Ez a baleset Walter Huang mérnök életét követelte. A Tesla álláspontja szerint “az egyetlen módja a baleset bekövetkeztének az, ha Mr. Huang nem figyelt az úttestre, annak ellenére, hogy a gépjármű többszöri figyelmeztetést is adott.”

Azonban egy, az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal által nemrég megjelentetett tanulmány szerint a Huang több, mint 15 perccel az ütközés előtt kapott csak figyelmeztetést. Valamint Huang mindössze 6 másodperccel az ütközés bekövetkezte előtt tartotta a kezét a kormányon, súgallván, hogy az új, szigorított figyelmeztető rendszer nem változtatott volna semmit a baleset kimenetelén.

Eközben a Tesla pedig újabb tulajdonosi kritikával kénytelen szembesülni:

Dan Holtz: úgy gondolom, hogy a 2018.21.9-es frissítés visszalépés volt az Autopilot biztonsága szempontjából. A gyakoribb figyelmeztetések miatt egyszerűen nem fogom használni az Autopilotot, mivel az még akkor is figyelmeztetni fog, ha a kezem rajta van a kormányon.

Elon Musk: ez egy nehéz döntés: a rendszer nem tehető túl idegesítővé, mert akkor senki sem fogja használni, ezzel csökkentvén a biztonságot. Azonban túl engedékenyre sem állítható, mert ez megint csak a biztonság rovására megy. A legutóbbi frissítés az utóbbit hivatott orvosolni.

Musk meg van arról győződve, hogy az Autopilot növeli a biztonságot, azonban erre kevés a bizonyíték. Míg ez a technológia bizonyos baleseteket megelőz, ugyanakkor másokat meg okoz. A fent említett tanulmány például arról számol be, hogy pont az Autopilot vezette bele Huang járművét a beton elválasztófalba.

Az Autopilot – különösképp az automata kormányzás funkciója, amely a járművet a sávban tartja – inkább kényelmi funkciónak fogható fel, amely ambivalens módon befolyásolja a jármű biztonságát.

One Comment on “Itt a Tesla új, 2018.21.9-es verziószámú szoftverfrissítése”

  1. Sziasztok, nalam: v8.1(2018.24.1 12dd099) / ModelXP100D

    Valszeg (még) nem OTA-s, a verda a Tesla-garazsban bolt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.