Az Autopilot figyelmeztetés állítható pozíciójú lesz a jövőben

Elon Musk egyik tweetjében elárulta, hogy a Model S/X járművekben az Autopilot vizuális figyelmeztetésének pozícióját majd lejjebb lehet állítani a műszerfalon.

Musk számos Tesla tulajdonos panaszára reagált, ugyanis a jelenlegi szoftververzóban a fehéren villogó figyelmeztetés a műszerfal tetején jelenik meg. Ahogyan David Kilzer, Model X tulajdonos is megjegyezte, az ő magassága, kombinálva az ülés beállításával és a kormánymagassággal, nagyon nehézkessé teszi a villogó fehér figyelmeztetés észrevételét. Mivel a kormánykerék eltakarja a műszerfal egy részét, így csak a hangos figyelmeztetést veszi észre, ami nagyon kis időt ad reagálni. Musk, aki szintén magas – 188 cm – megígérte, hogy lesz egy beállítás, amivel lejjebb állítható lesz a vizuális figyelmeztetés.

Az Autopilot jelenlegi figyelmeztetési beállításai különösen érzékeny témává váltak, főleg azok részére, akik évek óta használják ezt a funkciót. A 8.1-es szoftververzió megjelenésével a Tesla gyakoribbá tette a jelzéseket, amelyek a kormánykerék megfogására figyelmeztetik a sofőrt. Az akár 15-20 másodpercenként ismétlődő figyelmeztetés számos Tesla sofőrt felbosszantott. További panaszként felmerült, hogy a “fogja meg a kormánykereket” figyelmeztetés akkor sem tűnik el, ha a kezünk éppen a kormánykeréken van.

Azonban a jármű kézikönyve szerint az automata kormányzás funkció a sofőr kezének kormányra gyakorolt forgatónyomatékát érzékeli. Így, ha nem gyakorolunk egy csekély erőt a kormánykerékre, a “fogja meg a kormánykereket” figyelmeztetés nem fog eltűnni. Egy szoftverfrissítésnek köszönhetően viszont az üzenet “gyakoroljon csekély erőt a kormánykerékre” változott.

A figyelmeztetés magasságának állíthatóságán kívül számos új funkció is hamarosan elérhető lesz. Épp nemrég Elon Musk Twitteren bejelentette, hogy az Autopilot képes lesz a többi jármű irányjelzőjének érzékelésére. Musk azt állítja, hogy a funkció “javarészt működik” az általa használt fejlesztői szoftverrel, amely majd a Tesla teljes önvezető programja részévé válik. Ez a funkció várhatóan az augusztusban megjelenő 9-es verziójú szoftver részét fogja képezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.