Túlzottan megbízott az Autopilotban

Egy Tesla tulajdonos 18 hónapnyi eltiltást kap a vezetőülés elhagyása miatt

A Tesla az elsők közt monjda meg, hogy ne bízzunk túlzottan az Autopilotban. Jelen állapotában javarészt inkább egy haladó vezetési segéd, mintsem egy teljes önvezető rendszer. Azonban egy sofőr drámai módon figyelmen kívül hagyta ezt a tanácsot. Bhavesh Patel, nottinghami lakos 18 hónapos eltiltásban részesült, miután 2017 májusában rajta kapták az M1-es autópályán, amint Model S-e utasoldali ülésében ül. A férfi azt nyilatkozta, hogy bekapcsolta az Autopilotot és a “csodálatos” önvezető funkciójára bízta az autót a 60 km/h-s forgalomban.

Ugyan nem karambolozott, de természetesen ez nem számít. A rendőrség megjegyezte, hogy amit csinált, az nem csak “hihetetlenül felelőtlen” volt, és nem csak önmaga, hanem mások életét is kockára tette. Az eltiltáson felül Patelnek vállalnia kell 100 óra közmunkát, 10 nap rehabilitációban kell részesülnie és 1800 Font eljárási díjat köteles megfizetnie.

Szinte elmondás nélkül belátható, hogy ez miért veszélyes: ugyan az Autopilot a sávban tudja tartani a járművet megfelelő sebességgel, azonban képtelen kitérő manőver végrehajtására, azaz vész esetén nem reagál jól. Kérdéses, hogy Patel meddig tudta működtetni az Autopilotot, mivel az megköveteli, hogy a kezünket a kormánykeréken tartsuk. Ha nem reagálunk a figyelmeztetésre, akkor a rendszer nemcsak, hogy kikapcsol, hanem az autót is megállásra kényszeríti. Patel valószínűleg csak egy kis ideig tartózkodott az utasoldali ülésben, de még így is nyugtalanító, hogy egyátalán volt ideje a kísérlet kivitelezésére az Autopilot beleszólása nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.