A Tesla Model 3 súlyos sérülésektől védte meg a családot

Május 28-án, hétfőn a Washington állami Seattleben az I-90-es autópályán lévő alagútnál nagy sebességgel belerohantak egy Tesla Model 3-ba. Az autó súlyos sérülésektől védte meg utasait.

Egy szemtanú számolt be a Seattle Cars & Coffee Facebook csoportban arról, hogy látott egy Camaro SS-t és egy BMW M4-et egymással versenyezni, majd a Camaro SS képtelen volt időben lefékezni és nagy sebességgel a Model 3 farába csapódott, belelökvkén azt a beton elválasztófalba.

“65 mérfölddel hajtottam, az a jármű így nálam sokkal gyorsabban kellett, hogy haladjon. Ütközéskor elveszítettem az uralmat a kocsi fölött, az pörögni kezdett, majd négy sávnyit sodródva beleszaladt a beton elválasztóba, arról visszapanttanva visszasodródott az autópálya másik oldalára és végül egy falba ütközve állt meg.” – emékszik vissza Antari, aki a Tesla Motors Club fórumán osztotta meg történetét. “Szerencsére a Model 3 csodásan teljesített. A gyűrődési zónák összegyűrődtek, a légzsákok kinyíltak, tűz sem volt a baleset után és a családom egyik tagja sem sérült meg súlyosan”, tette hozzá a sofőr.

Hasonlóan a Model S/X kialakításához, a Model 3 tisztán elektromos felépítésének köszönhetően nincs benne sem orrba épített motor, sem pedig farba épített üzemanyagtartály. Az így üresen maradó tér egy különösen nagy gyűrődési zónát eredményez, amely képes elnyelni a nagysebességű ütközésnél felszabaduló energiát. A Model 3-ban felhasznált ultra nagy szilárdságú acélhoz és alumíniumhoz társul a padlólemezre rögzített akkumulátorcsomag is, amely további szerkezeti szilárdságot kölcsönöz a járműnek.

A Model 3 nemrég “kitűnő” minősítést kapott az Autópályabiztonsági Biztosító Intézettől a frontális ütközés teszten, valamint dícséretet kapott az ütközésfigyelmeztető és automatikus fékező rendszereire. 2017-ben a Tesla megosztott egy felvételt, amely egy Model 3 és egy Volvo S60 oldalsó ütközését mutatta be. Noha mindkét jármű ötcsillagos minősítést kapott, a videón látható, hogy a Model 3 felülmúlja a Volvót.

Ez nem az első alkalom, hogy egy Model 3 sofőr megúszott egy súlyos balesetet. Ez év februárjában egy Model 3 tulajdonos 60 mérföldes sebességgel ütközött, amely összeroncsolta az autó teljes orrát. A vezető viszonylag sérülésmentesen megúszta. A sürgősségi mentők meg is jegyezték, hogy ilyen kaliberű balesetet általában nem szokták túlélni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.