Waze-szerű navigáció a Tesláknak

A Tesla legutóbbi frissítése Waze-szerű navigációt tesz lehetővé

A Tesla kiadott egy új, v8.1 (2018.14) firmware verziót, amely forgalmi adatokat is figyelembe vesz. Az új, majdhogynem Waze-szerű funkcióval a navigációs rendszer képes lesz valós idejű forgalmi adatokkal szolgálni, melynek forrása a cég partnerei, illetve a cég saját járművei.

Alább olvasható az új verzió leírása:

Forgalomalapú navigáció

A Model S navigációs rendszere mostantól figyelembe veszi a forgalmi körülményeket is útvonaltervezéskor. A várható érkezési idő ennek megfelelően kerül kiszámításra, valamint az Ön autója folyamatosan figyelni fogja a forgalmat és szükség esetén újratervezi az útvonalat.

Ezen funkciók működéséhez a Tesla adatokat gyűjt minden résztvevő autóból oly módon, hogy Ön, illetve az Ön járműve nem azonosítható. Az adatok megosztásra kerülnek partnereinkkel, akik hasonló adatokat osztanak meg velünk a szolgáltatás működéséhez. Semmilyen körülmények közt nem kerül sor megosztásra, illetve tárolásra szeméyes információ. Ez a funkció, illetve az adatmegosztás ki-be kapcsolható a “TRAFFIC BASED ROUTING” beállítás alatt a Controls > Settings > Apps > Maps & Navigation menüpontban.

Úgy tűnik, hogy ez a Tesla válasza azokra az ügyfélpanaszokra, amik arról szólnak, hogy az autó navigációja nem működik olyan jól, mint pl. a Google Maps és a Waze. Elon Musk még márciusban személyesen tette szóvá, hogy a cég dugóelkerülő navigációs szoftvere már “majdnem kész”.

Ezalatt az idő alatt a Tesla fórumozók a cégtől egy Waze-hez hasonló navigációs rendszer bevezetését kérték. A Waze különösen hatékony a dugók elkerülésében, mivel a felhasználóitól gyűjtött adatokból állapítja meg a megfelelő útvonalat. A balesetek, sőt még a rendőrségi ellenőrzés is látható az alkalmazásban a többi felhasználó jelentéseinek köszönhetően.

A leírás alapján az új navigációs szoftver még nem annyira robosztus, mint a Waze, de legalább a jó irányba halad. Az adatmegosztó partnereknek köszönhetően olyan területeken is elérhetővé válhat a valós idejű forgalominformáció, ahol éppen kevés Tesla közlekedik.

Nemrég írtunk az új térkép-és navigációs szoftverről. A Model S/X tulajdonosok által megosztott videók alapján látszik, hogy az új rendszer sokkal gyorsabb és gördülékenyebb felhasználói élményt nyújt.

Az új, autóforgalmat is számításba vevő frissítéssel egyetemben így az Elon Musk által beígért “fényévekkel előrébb” lévő navigációs rendszer folyamatosan valósággá válik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.