Tesla Autopilot frissítés

A Tesla Autopilot úgy tűnik, közelebb került a fel/lehajtó kezeléséhez és jobban bírja a “halálkanyart”

Ahogyan a közelmúltban kiderült, jelentős Autopilot frissítések vannak készülőben, amelyek hosszú idő után nagy előrelépést jelentenek majd a program számára.
Egy Model X tulajdonos szerint a legutóbbi frissítéssel úgy tűnik, a Tesla közelebb került a fel/lehajtó kezeléséhez és még a “halálkanyarral” is elboldogul.
A fel/lehajtó a Tesla Enhanced Autopilot egyik legfontosabb ígért funkciója.

A Tesla így írja ezt le:

“Az autópályán haladva az Ön Teslája megállapítja, hogy melyik sávban kell haladni és mikor. A kívánt kijárat elérésén kívül az Autopilot figyeli annak lehetőségét, hogy gyorsabb sávban haladjunk, lassabb forgalmi körülmények esetében. Amikor elérjük a kijáratot, akkor az Ön Teslája elhagyja az autópályát, lelassít és átadja Önnek az irányítást.”
Ez a funkció még nem elérhető, de az elmúlt frissítések alapján vélhetően egy fontos darabja elkészült: az autópálya fel/lehajtók kezelése.
Míg az Autopilot folyamatosan javult az autópályán, a sofőrök rendszerint kikapcsolják a lehajtóknál különösen akkor, ha azoknak nagyon szűk ívük van.
Mike – Tesla Model X tulajdonos – egy virginiai “halálkanyar” lehajtón tesztelte az Autopilot frissítéseit.

Nemrégiben egy Autopilot 2.0-val felszerelt kölcsön Model S-sel tesztelt, amely meglepően jól birkózott meg a feladattal.

Mike elmondása szerint ugyanebben a kanyarban a Model X-e inkább a bal oldali vonalat követi, mintsem a belső íven lévőt.
A Model S-sel ez nem volt megfigyelhető, sőt még az autópályára való ráhajtáskor sikerült is felvenni a ritmust a forgalommal, ezzel egy lépéssel közelebb kerülvén a fel/lehajtás funkcióhoz.
Azonban egy újabb szoftverfrissítés után ismét kipróbálta ezt a Model X-ével és egy érdekes fordulat következett:

Ahogy a műszerfalon láthatjuk, a Model X a jobb oldali vonalat követte, nem úgy, mint a kölcsön Model S, azonban a sáv közepén sikerült hajtania ahelyett, ahogy előzőleg a vonalra tapadt volna.
Az Electrek álláspontja
Természetesen ez a javulás csak egy elméleti bizonyítéka, amit nem biztos, hogy egyből készpénznek is vehetünk.
Azonban ez elég érdekes azt tekintve, hogy hamarosan egy jelentős Autopilot frissítés fog megjelenni.
Ahogyan már szó volt róla, a Tesla bétatesztre bocsátott egy új funkcióval és egy neurális hálózattal ellátott Autopilot frissítést.
Úgy hallottuk, hogy a frissítés jelentősen javítja majd a rendszert és noha még nem hozza el a várva várt Enhanced Autopilot funkciókat, a fejlettebb neurális hálózat egy szilárd alapot adhat ennek.
Azonban egyre nehezebb megbecsülni, hogy ezen funkciók mikor lesznek elérhetők, mivel a Tesla látszólag óvatosabban közelít meg ilyesmit azután, hogy számos esetben nem tudták tartani az Elon Musk által megadott határidőket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.