A Tesla megkezdi új, “kiforrott béta” állapotú navigációs rendszerének terjesztését

Elon Musk Twitteren bejelentette, hogy e hétvégén sorra kerül a Tesla új navigációs rendszerének terjesztése. Musk azonban hozzátette, hogy az áttervezett navigációs szoftver “kiforrott bétaként” kerül kiadásra, amely majd folyamatos fejlesztéseket fog kapni.

Az időpont belengetésén kívül Musk azt is elmondta, hogy a régi térkép-, illetve navigációs rendszernek miért vannak korlátai. Musk szerint a Teslát korlátozta a rendszer gyártójától származó elavult szoftver és adatbázis, amely az autó navigációs rendszerének stagnálásához vezetett.

“E hétvégén kijön az új navigáció. Elsőre kiforrott béta lesz, így nem lesz tökéletes, de gyorsan javulni fog. A jelenlegi rendszernél kötve voltunk régi egy programkódhoz, illetve elavult adatbázishoz. Ezt nem lehet tovább fejleszteni.”

Musk már pár hónapja ígérgette az új navigációs szoftvert. Még december végén válaszolt egy holland tulajdonosnak, aki arra panaszkodott, hogy a három éves autója megvásárlása óta eddig csak egy térképfrissítést kapott. Ez egy Twitter válaszra buzdította Muskot, miszerint 2018 elején egy olyan navigációs rendszer kiadása várható, ami “fényévekre van” a jelenlegitől. Azonban azt is megjegyezte, hogy a Tesla alaposan tesztelni fogja ezt még a kiadás előtt.

E hónap elején Musk ismét megszellőztette az új navigációs rendszer kiadását. Ezúttal egy Todd Bourne nevű Tesla Model S 100D tulajdonosnak válaszolt Twitteren, aki panaszkodott az elektromos autója gyenge és elavult navigációs rendszerére; ő és felesége többé nem használják. Musk egy rövid üzenetben tájékoztatta Bourne-t, hogy az új szoftver már majdnem elkészült.

Eddig a Model S és az X a Garmin Navigon szoftverét és a Google Mapset használta navigációra. A Garmin Navigon információja a műszerfalon jelenik meg, míg az útvonal a Google Mapsre kerül rávetítésre a 17″-es kijelzőn. A rendszer akkor is működik, ha az autó éppen nem csatlakozik az internetre.

Ahogyan már megírtuk, a megújult navigációs rendszer megalapozhatja az Autopilot óriási fejlődésének lehetőségét. Jelen pillanatban a Tesla az Egyesült Államokat átszelni tudó Autopilot 2.0-t célozza meg, amely még idén kiadásra kerülhet. Ennek elérése érdekében az AP 2.0 csomagot és a jármű navigációs rendszerét finomhangolni, majd kalibrálni kell. Ennek tudatában olyan funkciók, mint a nagypontosságú GPS, a nagyfelbontású térkép, valamint a valós idejű forgalmi információk, amelyek elérik a Google Maps vagy a Waze színvonalát, egyértelműen hozzásegítenék a Tesla parttól partig tartó önvezető funkciójának abszolválását.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.